Thursday, June 3, 2010

Τι προσφερουν πια οι θρησκείες;

Μήπως έφτασε ο καιρός οι σκεπτόμενες κοινωνίες να επαναπροσδιορίσουν την σχέση τους με τις θρησκείες; Να επανεξετάσουν την αξία και την ισχύ που τους προσδίδουν; Μήπως πλέον η ζημιά που προκαλούν είναι πολύ μεγαλύτερη από ο,τι καλό προσφέρουν; Μια μικρή περίληψη των σκανδάλων παιδεραστίας των καθολικών και του ρόλου του Ρατσιγκερ (=Πάπας) στη συγκάλυψη όσων μπορούσε:

Μιλάνο (26/5/2010)
Συνελήφθη στο Μιλάνο 73χρονος κληρικός που κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά ένα νεαρό αγόρι επί τρία χρόνια. Πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό παιδεραστείας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, ο Ντομένικο Πετσίνι από την επισκοπή του Λόντι κατηγορείται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά το αγόρι επί τρία χρόνια, από τα 13 έως τα 16 του. Σήμερα ο νεαρός έχει ενηλικιωθεί.

Ο ιερέας είχε δώσει στον νεαρό χρήματα για τις σπουδές του. Το θύμα άρχισε να μιλάει για την τραγική αυτή ιστορία στους καθηγητές του που τον έβλεπαν ανήσυχο και ευέξαπτο.

Στη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του συλληφθέντος η αστυνομία εντόπισε υλικό παιδικής πορνογραφίας.



Νέο σκάνδαλο συγκάλυψης υπόθεσης παιδεραστίας από ιερέα εμπλέκει το Βατικανό(31/3)

Νέα προβλήματα για τον Πάπα, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις

Μαϊάμι
Το Βατικανό εμπλέκει σε υπόθεση συγκάλυψης παιδεραστίας από καθολικό ιερέα, δικηγορική εταιρεία. Η εταιρεία αναφέρει ότι η Αγία Έδρα γνώριζε για τις πράξεις Κουβανού ιερέα ήδη από το 1968.

Η νέα υπόθεση σχετίζεται με τον Κουβανό κληρικό Ερνέστο Μαρία Ρούμπιο, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κούβα το 1968, εξαιτίας «προβλημάτων ηθικού χαρακτήρα». Ο ιερέας κατέφυγε τότε στις ΗΠΑ και εργάστηκε σε ενορία του Μαϊάμι.

Ένα άτομο, που επιθυμεί να μην κοινοποιηθεί το όνομά του, καταγγέλλει ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση, στη διάρκεια της εφηβείας του, από το 1985 έως το 1987, όταν εκκλησιαζόταν σε ενορία του Μαϊάμι.

Η Τζέσικα Αρμπουρ δικηγόρος του καταγγέλοντος και ακόμα πέντε ατόμων που υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα του ιερέα από το 1977 έως το 1987 δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος του Βατικανού στις ΗΠΑ ζήτησε από την Εκκλησία του Μαϊάμι να προστατεύσει τον Κουβανό ιερέα, μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Τζέσικα Αρμπουρ, ο Κουβανός ιερέας «κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρενόχλησε δεκάδες ανηλίκους».

Το ισχυρότατο «συμβούλιο για την ορθότητα της πίστεως» γνώριζε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το 1968 για τις πράξεις του ιερέα. Ωστόσο, τα έγγραφα χάθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός Πάπας υπήρξε από το 1981 έως το 2000 επικεφαλής του συμβουλίου, το οποίο νομιμοποιείται να επιβάλει τιμωρίες -ακόμη και καθαίρεση- σε κληρικούς που έχουν προβεί σε ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Υπήρξε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα -από το Βατικανό έως την αρχιεπισκοπή του Μαϊάμι και ακόμα και από την επισκοπή της Κούβας όπου βρισκόταν αρχικά- για συγκάλυψη και προστασία αυτού του άνδρα» δήλωσε η δικηγόρος.

«Με εντολή του Βατικανού, είπαν: Παρακαλούμε προστατέψτε τον. Και αυτό έκαναν για 30 χρόνια» πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάπας είχε κατηγορηθεί από την εφημερίδα New York Times για συμμετοχή σε συγκάλυψη άλλων δύο υποθέσεων, ενός κληρικού που φέρεται να παρενόχλησε περισσότερα από 200 κωφάλαλα παιδιά σε σχολείο του Γουϊσκόνσιν και ενός Γερμανού κληρικού, που το 1980 είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία, αλλά συνέχισε να ιερουργεί σε ενορία κοντά στο Μόναχο.

Η πάγια θέση του Βατικανού είναι ότι «ο πάπας Βενέδικτος δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των συγκεκριμένων περιπτώσεων και κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να τιμωρηθούν οι κληρικοί, που κατηγορήθηκαν για παιδοφιλία».


Παραίτηση Ιρλανδού επισκόπου για την υπόθεση σεξουαλικών σκανδάλων αποδέχεται ο Πάπας(24/3)

Την παραίτηση του Ιρλανδού επισκόπου Τζον Μαγκί αποδέχθηκε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ, ανακοίνωσε το Βατικανό. Ο Ιρλανδός επίσκοπος έχει κατηγορηθεί ότι δεν χειρίστηκε καλά τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ταλανίζουν την ιρλανδική καθολική εκκλησία.

Ο 73χρονος επίσκοπος κατηγορείται ότι ενώ γνώριζε τις κατηγορίες κατά ιερέων στην επισκοπή Κλόιν, όπου υπηρετούσε, δεν έλαβε μέτρα.

«Την ώρα της αποχώρησής μου, θα ήθελα να εκφράσω εκ νέου την ειλικρινή μου συγγνώμη σε όλους όσοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από έναν ή πολλούς ιερείς της επισκοπής του Κλίον όσο διάστημα ήμουν επίσκοπος» ανέφερε ο Τζ.Μαγκί σε ανακοίνωσή του.

«Σε όλους όσους απογοήτευσα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ή που υπέφεραν εξαιτίας δικών μου παραλείψεων ζητάω συγγνώμη» πρόσθεσε.

Πριν από μερικές ημέρες, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ σε επιστολή του προς την Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας αναγνώρισε την «προδοσία» των ενόχων και ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα.


Φήμες περί συγκάλυψης υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης εμπλέκουν τον Πάπα(25/3)

Ο τότε καρδινάλιος Ράτσιγκερ επέλεξε να μην απαντήσει σε γράμματα που του γνωστοποιούσαν την υπόθεση


Ουάσινγκτον
Με κατηγορίες ότι συνέβαλε προσωπικά στην συγκάλυψη ενοχοποιητικών στοιχείων εις βάρος καθολικού ιερέα που κατηγορείτο για σεξουαλική παρενόχληση περισσότερων από 200 ανηλίκων, έχει έρθει αντιμέτωπος ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ. Το Βατικανό αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με άρθρο των Νew York Times, «γνωστοί Αμερικανοί ιερείς, αλλά και ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ, το πραγματικό όνομα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ, συνέβαλε -πριν εκλεγεί Πάπας-, μαζί με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας Ταρτσίζιο Μπερτόνε, στην συγκάλυψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος ιερέα που κατηγορήθηκε για παρενόχληση 200 και πλέον ανηλίκων που μάλιστα έπασχαν από κώφωση.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τον ιερέα Λόρενς Μάρφι, ο οποίος εργάσθηκε σε καθολικό σχολείο για κωφάλαλα παιδιά, στην πολιτεία του Γουϊσκόνσιν, από το 1950 μέχρι το 1977.

Οι New York Times αναφέρουν ότι το 1996, ο τότε καρδινάλιος Ράτσιγκερ -πρόεδρος της επιτροπής για την ορθότητα της πίστεως- επέλεξε να μην απαντήσει σε γράμματα που του είχαν αποσταλεί προσωπικά από τον καθολικό αρχιεπίσκοπο της πόλης Μιλγουόκι, στα οποία γινόταν αναφορά στις ενέργειες του εν λόγω ιερέα.

Οκτώ μήνες αργότερα, ο καρδινάλιος Μπερτόνε έδωσε οδηγίες να ξεκινήσει μια άκρως απόρρητη εκκλησιαστική έρευνα, αλλά η όλη διαδικασία σταμάτησε μετά από λίγο καιρό.

Ο Λόρενς Μάρφι είχε στείλει γράμμα στον καρδινάλιο Ράτσιγκερ, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο οποίο τόνιζε ότι «η όλη υπόθεση είχε πλέον παραγραφεί και, γι αυτό, ζητούσε να μπορέσει να περάσει την ζωή που του απέμενε με ιερατική αξιοπρέπεια».

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να δείχνει ότι επεβλήθη, τελικά, κάποια τιμωρία στον συγκεκριμένο ιερέα» αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.

Ο ιερέας μετατέθηκε απόρρητα σε άλλα καθολικά σχολεία και ενορίες, όπου και παρέμεινε μέχρι που απεβίωσε, το 1998.

Η εφημερίδα του Βατικανού LOsservatore Romano ανέφερε ότι υπάρχει μια «ξεκάθαρη και ποταπή πρόθεση» να πλήξουν τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ «με κάθε κόστος».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στην απόφαση να μην τιμωρηθεί ο Λ.Μάρφι «μέτρησαν η κακή κατάσταση της υγείας του κληρικού και η απουσία νέων κατηγοριών σε βάρος του».

Προσθέτει ότι «πρόκειται, όντως, για τραγική περίπτωση, την οποία, όμως, το Βατικανό πληροφορήθηκε μόλις το 1996, πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών».

Το πρωί της Πέμπτης ακτιβιστές του αμερικανικού συνδέσμου Σναπ (που μάχεται κατά των κρουσμάτων παιδεραστίας μέσα στην Καθολική Εκκλησία), πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στα σύνορα Ρώμης-Βατικανού, κατακρίνοντας την στάση του Πάπα Βενέδικτου στην όλη υπόθεση.

«Δόθηκε, σαφώς, προτεραιότητα στην προστασία της Εκκλησίας» γράφουν οι New York Times. Η εφημερίδα βασίστηκε σε αποδεικτικά στοιχεία που της παρέδωσαν πέντε άνδρες, οι οποίοι κατήγγειλαν την καθολική επισκοπή του Μιλγουόκι, διότι «υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση πολύ πριν ενηλικιωθούν».


Νέες αποκαλύψεις για συγκάλυψη υποθέσεων παιδεραστίας από τον Πάπα (26/3)

Παρίσι
Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο του τότε καρδινάλιου Γιόζεφ Ράτσιγκερ και νυν Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ και τη γνώση του για υποθέσεις παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, προχώρησε η εφημερίδα New York Times. Τα χθεσινά δημοσιεύματα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βατικανού.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «ο καρδινάλιος Ράτσιγκερ, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, γνώριζε ότι ο κληρικός Πέτερ Χούλερμαν -ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε ψυχιατρική αγωγή για να θεραπευθεί από την παιδεραστία- επέστρεψε στον ποιμαντικό του ρόλο σε ενορία, λίγες μέρες μετά την έναρξη της συγκεκριμένης αγωγής».

Το γεγονός συνέβη το 1980 και οι New York Times επικαλούνται μαρτυρίες δυο Γερμανών ιερωμένων.

«Μια γραπτή έκθεση αποδεικνύει ότι, όχι μόνον ο μελλοντικός Πάπας οργάνωσε συνάντηση στις 15 Ιανουαρίου του 1980, κατά την οποία αποφασίσθηκε η μετάθεση του προβληματικού κληρικού, αλλά πληροφορήθηκε και την επιστροφή του πατέρα Χούλερμαν στα αρχικά του καθήκοντα» αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας, όμως, ότι δεν είναι σαφές πόσο σε βάθος ασχολήθηκε, ο καρδινάλιος Ράτσιγκερ, με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αν και ο υψηλόβαθμος κληρικός Φρίντριχ Φαρ, ο οποίος παρακολούθησε στενά την περίπτωση, ήταν διαρκώς σε επαφή με τον μελλοντικό ποντίφικα.

Ο ιερέας φέρεται να παρενόχλησε πολλούς ανηλίκους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, αλλά έως τώρα, η επίσημη θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι ότι η απόφαση με την οποία είχε επιτραπεί η επιστροφή του σε ενεργό ποιμαντικό ρόλο, είχε ληφθεί με αποκλειστική ευθύνη του στενότερου συνεργάτη του σημερινού Πάπα, του «νούμερο δύο» στην επισκοπή του Μονάχου, Γκέρχαρντ Γκρούμπερ.

Οι αποκαλύψεις ακολουθούν χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, που κατηγορούσε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ ότι ως υπεύθυνος επιτροπής δεν έλαβε μέτρα κατά του κληρικού Λόρενς Μάρφι, κατά του οποίου υπήρχαν καταγγελίες για 200 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης κωφών παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφημερίδα του Βατικανού LOsservatore Romano ανέφερε ότι υπάρχει μια «ξεκάθαρη και ποταπή πρόθεση» να πλήξουν τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ «με κάθε κόστος».

Την ίδια στιγμή, οι επίσκοποι της Γαλλίας δήλωσαν ότι αισθάνονται «ντροπή και λύπη για τις αποτρόπαιες πράξεις» παιδεραστίας στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προσέφεραν την υποστήριξή τους στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ, ο οποίος πλήττεται από τα σκάνδαλα.

«Διαπιστώνουμε επίσης ότι αυτά τα απαράδεκτα γεγονότα χρησιμοποιούνται σε μια εκστρατεία για να γίνει επίθεση στο πρόσωπό σας και στην αποστολή σας στην υπηρεσία του εκκλησιαστικού σώματος. Υποφέρουμε όλοι απ αυτές τις αναξιοπρεπείς μεθόδους και (...) ανανεώνουμε την υποστήριξή μας» αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Πάπα.

Το σκάνδαλο με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από καθολικούς ιερείς ταλανίζει πολλές χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

No comments:

Post a Comment

Please leave your message!