Thursday, June 3, 2010

Νύχτες στο Φλόρες

Ένα πολύ μικρό απόσπασμα από το πρωτότυπο, τελειως σουρεαλιστικό μυθιστόρημα "Νύχτες στο Φλόρες" του Σεσαρ Άιρα (εκδ. Καστανιώτη). Η περίεργη ιστορία εκτυλίσεται στο Μπουένος Άιρες της οικονομικής κρίσης:

"Ο Άλντο είχε τη γνώμη οτι η έλευση του βασιλείου της αγάπης ήταν επικείμενη, βρισκόταν όμως αντιμέτωπη με ένα τελευταίο εμπόδιο, και το εμπόδιο αυτό ήταν ανυπέρβλητο. [...]
Πώς να το πεις;Εγωισμό; Όχι εγωισμός δεν ήταν η λέξη. Αδράνεια; Συνήθεια; Δεν είχε όνομα. [...] Όμως δεν ήταν λιγότερο επικίνδυνο εξαιτίας της ανωνυμίας του, ακριβώς το αντίθετο. Επρόκειτο για την άρνηση να πάψει ο καθένας να είναι αυτό που ήταν. Κανείς δεν ήθελε να απαρνηθεί αυτό που ήταν, ούτε για μια στιγμή. Όυτε κατά διάνοια. Ο καθείς κλεισμένος παντοτινά στην προσωπικότητά του, στις αναμνήσεις του, στις απόψεις του, λες κι άξιζαν τόσο![...]
Με το κορμί δεν έδειχναν τόσο άκαμπτοι. Κάθε άλλο. Αντίθετα το κορμί ήταν πάντα διατεθειμένοι να το αλλάξουν, αν τους πρότειναν μια καλή συμφωνία. [...] Και η κινητήρια δύναμη των αλλαγών ήταν η ομορφιά, η επιθυμία για ομορφιά.
Ο συνδιασμός του ωραίου και του ανθρώπινου είχε μονάχα ένα αποτέλεσμα: τη νεότητα. Και η άρνηση στην οποία βασιζόταν ο ισχυρισμός αυτός κατέληγε σε γέρικα μυαλά μέσα σε νεαρά κορμιά"

No comments:

Post a Comment

Please leave your message!