Sunday, June 19, 2011

Οι υφυπουργοί και οι σοβαροί

Πιστεύω ότι πρέπει να στηθούν αδριάντες του κ. Παντελή Οικονόμου στο κέντρο της Αθήνας και κάθε πόλης ανά την επικράτεια για να μαθαίνουν οι μελλοντικές γεννιές πως σκέφτονταν και λειτουργούσαν οι πολιτικοί που κατέστρεψαν την χώρα. Αλίμονο, δεν υπαινίσσομαι ότι ευθύνεται μόνο εκείνος για την παρακμή μας, αλλά το ξεπούλημα των ίδιων του των απόψεων για χάρη της "καρέκλας" είναι ενδεικτικό της κυρίαρχης νοοτροπίας. Ας την θυμίζουμε λοιπόν στους επόμενους, σαν παράδειγμα προς αποφυγή, μήπως και εκείνοι τα καταφέρουν καλύτερα. Εμείς, αφού και αυτές τις κρίσιμες στιγμές έρπουμε σε τέτοια ποταπότητα δεν δικαιούμαστε να ελπίζουμε.

Οι λεπτομέρειες απο το Βήμα:

Η υπουργοποίηση του ως το πρωί της Παρασκευής σφοδρού επικριτή του Μνημονίου και της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, την οποία από σήμερα καλείται ο ίδιος να υπηρετήσει και να εφαρμόσει, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο. Ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις, έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία συνεργατών του να αφαιρέσουν από το προσωπικό του σάιτ στο διαδίκτυο (www.poikonomou.gr) τις δηλώσεις του κατά του Μνημονίου.

«Θα το ψηφίσεις;»
Στο προφίλ του Παντελή Οικονόμου στο facebook μία... ερώτηση κυριαρχεί: «Κύριε Οικόνομου για απαντήστε επιτέλους, όπως ρωτάνε όλοι από κάτω... Θα ψηφίσετε το Μνημόνιο τώρα;». Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν στον τοίχο («wall») του προφίλ.

«Συγχαρητήρια για το ήθος σας, κ. Οικονόμου. Στον βωμό μιας καρέκλας αποδεικνύετε περίτρανα ότι με τέτοιες αξίες καταντήσατε εσείς οι εκπρόσωποι του λαού την Ελλάδα εδώ που έφτασε. Τόσο αδίστακτος να αλλάζετε εν μια νυκτί όλη σας την σκέψη περί μνημονίου;» γράφει ένας επισκέπτης του προφίλ.

«Κύριε Οικονόμου, γιατί σβήσατε από την ιστοσελίδα σας τις θέσεις σας για το μνημόνιο; Το ερώτημα λοιπόν είναι ξεκάθαρο: θα ψηφίσετε το Μεσοπρόθεσμο; Ναι ή όχι; Καρεκλάκια»...
Απαντήσεις δεν υπάρχουν από τους χειριστές της ιστοσελίδας του Παντελή Οικονόμου στο facebook. Το μόνο... like που κάνει ο χρήστης «Παντελής Οικονόμου» είναι σε ένα σχόλιο επισκέπτη που τον... αποθεώνει, κάνοντας λόγο για «πολυετή συνέπεια και 37 χρόνια αγώνων».
Ακόμη χειρότερα, οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου, στο προσωπικό του σάιτ στο διαδίκτυο (www.poikonomou.gr), μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες, περί άμεσης εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο... εξαφανίστηκαν! Μία αναζήτηση βέβαια στο google τις ανασύρει ξανά, ό,τι κι αν κάνουν οι συνεργάτες του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας.


Η φαιδρότητα γίνεται ακόμα πιό εξόφθαλμη όταν αντιπαραβάλλεται με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα:
Ο Παπαδήμας αρνήθηκε την άκρως τιμητική (κατά τον Βενιζέλο) θέση του υπουργού Οικονμίας, γιατί ο Παπανδρέου δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει τους κατάλληλους συνεργάτες που εκείνος επιθυμούσε:

Την περασμένη Τετάρτη το πρωί, όταν τα πλήθη που συμμετείχαν στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συνέρρεαν από νωρίς στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Γ. Παπανδρέου κατερχόμενος από τη Νέα Ερυθραία για το Μέγαρο Μαξίμου αναζήτησε τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ.Παπαδήμο. Τον βρήκε στο Παρίσι, να συμμετέχει σε ένα φόρουμ τραπεζιτών που είχε οργανώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική κρίση χρέους.

Ηταν η πρώτη φορά που ο κ. Παπανδρέου μετέδιδε σε κάποιον σημαίνοντα εξωκοινοβουλευτικό παράγοντα τις σκέψεις του για έναν ριζικό ανασχηματισμό και καλούσε τον διακεκριμένο πρώην ευρωτραπεζίτη να συμμετάσχει σε μια νέα ανανεωμένη κυβέρνηση που θα επιχειρούσε να βγάλει το κάρο από τη λάσπη. Ο κ. Παπαδήμος έδειξε να εξαρτά τη συμμετοχή του στο νέο σχήμα από τη συνεκτικότητα της κυβερνητικής ομάδας που θα χειριζόταν τα οικονομικά της χώρας και συμφώνησαν να επικοινωνήσουν το απόγευμα και πάλι.

Η αρχική ιδέα ήταν να αναλάβει ο κ. Βενιζέλος αντιπρόεδρος και πολιτικός υπεύθυνος της προσπάθειας διάσωσης της οικονομίας, με τον κ. Παπαδήμο στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ώστε να οργανώσει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και να διαχειρισθεί τους ξένους.

Ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε μαζί του αργά τη νύχτα της Πέμπτης καθώς επέστρεφε με το τρένο από το Παρίσι στο Βερολίνο. Ο κ. Παπαδήμος επέμεινε στα πρόσωπα και στη συνεκτικότητα της ομάδας του οικονομικού επιτελείου, κάτι που όμως δεν μπορούσε να ικανοποιήσει ο κ. Παπανδρέου. Ετσι το προξενιό δεν πέτυχε και όλο το βάρος μεταφέρθηκε στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος γύρω στις τρεις τα ξημερώματα είπε το μεγάλο «ναι».
(Από το Βήμα και πάλι)


Αυτό που μένει στο τέλος βέβαια, είναι ότι ο πρώτος θα μας κυβερνά και ο δεύτερος μαζί με πολλούς άλλους ικανούς θα ιδιωτεύει. Τι να ελπίζει κανείς;;

No comments:

Post a Comment

Please leave your message!