Thursday, April 19, 2012

Μυρμήγκια εναντίον Γιγάντων

Ο «άτακτος» Bertrand Russell είχε πρόσφατα την τιμητική του στην στήλη «Φιλίστωρ» της Καθημερινής:

ΝΥΤ ΓΙΑ ΡΑΣΣΕΛ (9/4/1963): Νέα Υόρκη, 8.– Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δημοσιεύουν επιστολήν του λόρδου Μπέρτραντ Ράσσελ κατηγορούντος την Αμερικήν ότι διεξάγει πόλεμον εξοντώσεως του βιετναμικού λαού. Απαντώσα εις παράπλευρον της επιστολής στήλην, η εφημερίς κατηγορεί τον Βρετανόν φιλόσοφον ότι δέχεται αλογίστως την κομμουνιστικήν προπαγάνδαν, ότι φαίνεται να αγνοή ότι τον ανταρτικόν πόλεμον εις το Νότιον Βιετνάμ διευθύνουν η Κίνα και το Βόρειον Βιετνάμ και ότι ο κομμουνισμός απειλεί την παγκόσμιον ειρήνην.

ΜΠΕΡΤΡΑΝΤ ΡΑΣΣΕΛ (7/4/1963): Ο υφυπουργός Προεδρίας κ. Αχ. Γεροκωστόπουλος, ερωτηθείς επί του ενδεχομένου αφίξεως εις Αθήνας του Βρετανού φιλοσόφου κ. Μπέρτραντ Ράσσελ διά την [απαγορευθείσαν] «πορείαν ειρήνης», απήντησεν ότι ο κ. Ράσσελ πρέπει να αντιληφθή ότι όπως δεν υπήρξεν ανώτερος των νόμων της πατρίδος του, δεν είναι δυνατόν να θέση εαυτόν υπεράνω και των ελληνικών νόμων.


Το ότι ότι η εξουσία ανέκαθεν εχθρευόταν την καθαρή σκέψη και το ελεύθερο πνεύμα είναι γνωστό. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το απύθμενο θράσος κάποιων υπαλληλίσκων (τα ονόματα των οποίων, η Ιστορία έστειλε εκεί που ανήκουν: στον κάλαθο της λήθης) να εγκαλούν τον φιλοσόφο, χωρίς προφανώς να έχουν την παραμικρή ιδέα για την σκέψη του. Δεν χρειάζεται να έχει εντρυφήσει κανείς στο έργο του Ράσσελ για να γνωρίζει ότι υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο κομμουνισμό, τον οποίο θεωρούσε ένα σύστημα που θα οδηγούσε στη στασιμότητα. Για τις δε ηγεσίες των κομμουνιστικών καθεστώτων πίστευε ότι ήταν ολιγαρχίες που θα επέβαλλαν περισσότερη καταπίεση στους λαούς από τις προηγούμενες που είχαν αντικαταστήσει.

Η Ιστορία τον δικαίωσε πλήρως.

No comments:

Post a Comment

Please leave your message!