Friday, April 1, 2011

Η ευθύνη των σκεπτόμενων επωνύμων - διανοουμένων

Τις προάλλες βρέθηκα στο Λονδίνο και, όπως συνηθίζω όταν επισκέπτομαι μεγαλουπόλεις, ξεφύλλισα μερικές εφημερίδες. Ανάμεσα στις σημαντικότερες ειδήσεις των ημερών, εκτός από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που τείνουν να γίνουν ρουτίνα στις ευρωπαικές πρωτεύουσες, διάβασα ότι ο Jude Law παρέα με τον Kevin Spacey πήραν τους δρόμους και τις ντουντούκες για να διαμαρτυρηθούν κατά μιας εταιρίας δημοσίων σχέσεων. Στο εκλεκτό πελατολόγιο της εν λόγω εταιρίας περιλαμβάνονται διάφοροι αμφιλεγόμενοι ηγέτες και σκοτεινά καθεστώτα ανά τον πλανήτη. Η συνείδηση τους, φαίνεται, δεν μπόρεσε να αντέξει το γεγονός ότι βρετανικές επιχείρησεις έχουν αναλάβει να εξωραίζουν την εικόνα στυγνών δικτατορίσκων στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Διάσημοι ηθοποιοί και οι δύο- ο Kevin Spacey δε, είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής του Old Vic, ενός από τους σημαντικότερους θεατρικούς οργανισμούς στον κόσμο- όπως ήταν φυσικό η δράση τους τράβηξε την δημοσιότητα και η υπόθεση έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό.
Μοιραία πήγε η σκέψη μου στους δικούς μας επωνύμους και διανοούμενους. Άραγε στα μέρη μας δεν συμβαίνει τίποτε που να προκαλεί τη συνείδηση τους; Δεν θεωρούν ότι συντρέχουν λόγοι να αφυπνίσουν συνειδήσεις για οτιδήποτε; Αρνούμαι να δεχθώ ότι οι ευαισθησία τους είναι σαν την οικονομία μας, χρεοκοπημένη. Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας ωφείλει να υπενθυμίσει την παρουσία του και να πράξει το καθήκον του. Από που αλλού να προσδοκούμε την ανάταση;

No comments:

Post a Comment

Please leave your message!